Hoparlör

Hoparlör, geçmişten günümüze elektriksel sinyalleri, titreşimlerine(sinyallerine) dönüştüren ve bunları çıkışla dışarıya yansıtan cihazlardır. Genel olarak baktığımızda mıknatıs ve mıknatıs çevresine konumlandırılan bobin ve hareketli diyaframdan oluşan hoparlörlerin, teknik özelliklerine bir göz atacak olursak eğer;


*Watt (Ses çıkış gücünü ifade eden en yaygın kullanım.)

*Peak (Ses sağlayıcısı hoparlörün, anlık olarak çıkabileceği en üst nokta ses çıkış kuvvetini gösteren bir değer tanımlanmaktadır.) 

*Frekans (Sesin titreşim sıklığı, band genişliği, çıkarılacak alt ve üst değerler.)

*Ohm, Empedans (Elektrik akımına karşı, iletken devrenin karşı koyarak gösterdiği direncin birimi, uyuşmalar çok önemli bir konudur.)

 *dB, Hassasiyet (Kendisine verilen elektrik enerjisini hangi oranlarda sese dönüştürebildiği, hoparlörün verim seviyesi.) Hoparlör tarihine baktığımızda, 1800’lerin sonunda telefon teknolojisinin gelişmesi ile birlikte icat edilirken daha sonra elektronik yükseltmenin 1912 yılında icadıyla birlikte hoparlörler daha kullanılır bir cihaz halini alır. Bunun akabinde hoparlörler, 1920’lere kadar gramofonlar, radyolar, genel anons sistem mekanizmaları ve sesli filmlerin gösterime sunulduğu sinema vb. salonlarda ses sistemi olarak hizmet verdi. Günümüzde en çok kullanım görevi sunan hoparlörler, 1925 yılında Edward W. Kellogg ve Chester W. Rice tarafından icat edilmiş olan dinamik hoparlördür. Ayrıca hoparlör sözcüğü Türkçemize; Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra, Fransızca’dan geçmiş olup, sözcük Fransızca’da 


“haut – parleur’’ şeklinde kullanılırken, Türkçeye ‘’hoparlör’’ şeklinde geçmiştir. Türkçemizde ‘’Yüksek Konuşur’’ anlamında olarak belirtilmiştir. Hoparlör; müzik dinleme amacı güdülerek üretilmesine rağmen, icadının ilk yıllarında halk hareketlerinin yönetilmesi, kitlelerin etkilenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Örneğin; 2.Dünya Savaşı yıllarında Almanya’da, Adolf Hitler tarafından kitle yönetimlerinde ve halk hareketlendirilmelerinde oldukça etkili olmuştur. İşte bu nedenlerden dolayı bir dönem Avrupa’dan, Almanya’ya hoparlör satışları dahi bir yasaklanmayla karşı karşıya kalmıştır. Hoparlör yapımı genel olarak 2 çeşit tarzda; 1.Çelikten üretilmiş sürekli olarak bir mıknatıs olan. 2. Sürekli mıknatıs yerine, elektromıknatıs olan. Bunların haricinde ince ve kalın sesleri temiz ve net bir şekilde veren hoparlörlerde üretilmiştir.


Hoparlör Çeşitleri

Hoparlör çeşitleri, genel olarak teknolojik atılımlarla birçok alanda ihtiyaç olması nedeniyle çeşitlenmeler yaşamıştır.

*Hoparlörler kullanım alanlarına göre çeşit olarak; Duvar, Tavan, Su Geçirmez, Sıva Altı, Horn, Ünit, Harici Horn, Ayaklı, Referans Monitörleri, Kule vb.

Hoparlör bu alanda ihtiyaca yönelik teknik kullanım özellikleri bakımından tür olarak;

*Tweeter: Tiz ses olarak tanımladığımız bu hoparlörler, 3 kHz ile 20 kHz arasındaki sesleri bize sağlar. *Midrange: Orta ses frekansı olarak donanımında insan sesinin barındığı, birçok enstürmanın çıkardığı sesin sunulduğu bir aralığı bize sağlar.

*Mid Woofer: Orta alt seslerin tanımı olarak, teknik donanım özelliklerine göre frekansların aralıkları farklılıklar gösterebilir. Fon sesleri iyi yansıtabilirken, bass sesleri iyi yansıtmayabilir.

*Subwoofer: 20-100 Hz aralığındaki bass sesleri bize sağlar.

*Komponent (2 ve 3 yollu): Bağımsız alarak farklı mekanizmaların bir araya gelerek, bir bütün halinde ses sağlama adına oluşturulan oluşumlar.

*Coaxial (2 ve 3 yollu): Bu teknik ses donanımında bir bütün olarak birleşik şeklinde olup ayrı ayrı değillerdir. Oval yapıdakiler bass seslerde iyi bir kullanım sağlayabilme imkanına sahiptirler. Bu hoparlörlerin teknik özellikleriyle doğrudan ilgili olarak insan kulağının duyabileceği ortalama genel olarak ses aralığı 20 hz – 20000 hz,olarak belirtilmektedir.


Hoparlör Markaları

Hoparlör markaları, hoparlörlerin kullanımında oluşan talebin artmasıyla ve çeşitliliklere ihtiyaç duyulması ile birlikte oldukça geniş bir alana yayılmış ve yeni marka model seçeneklerinide beraberinde  getirmiştir. Evde, okulda, camide, arabada, iş yerlerinde, eğlence merkezleri vb. yerlerde farklı farklı ihtiyaçları karşılamak üzere üretim yapılınca, bunlarla doğru orantılı olarak birçok marka doğmuştur. Markalar çeşitli kullanım alanlarına göre; ham madde, el işçiliği, ürün teknik ve yapı özelliklerine göre birçok ürün skalalarına inşaların kullanıma sunmuştur. Öncelikle hoparlör alırken farklı marka ve modellerin teknik özelliklerini ve kalitelerini incelememiz bizlere oldukça faydalı olacaktır. 


Bu alanda, her hoparlör çeşitler için farklı marka ve model seçenekleri çeşitlilik göstermektedir.


*Kabin hoparlörlerde: (Last Voice, Yamaha, dB, Rcf, Tromba, Behringer, Servo, König, Mcs, Electro Voice, Mackie, Westa, Studiomaster gibi.) 

*Duvar hoparlörlerde: (Last Voice, Osawa, Spekon, Bots, Denox, König, Westa gibi.)            *Tavan hoparlörde: (Last Voice, Denox, Tvm, Spekon, Gold Audio gibi.)                                *Taşınabilir hoparlörlerde: (Sony, Last Voice, Oyility, Hepa Merz, Osawa, Westa, Tvm, Aneka gibi.)

*Aktif hoparlörlerde: (Spekon, Topp Pro Kabin, König, Studio Master, Mcs, Biema, Decon, Yamaha, Last Voice gibi.)

*Horn hoparlörde: (Last Voice, Yonka, Universal, Yonka, Denox, König, Westa, Decon, Spekon gibi.)

*Sıva Üstü hoparlörlerde: (Last Voice, Spekon, Westa, Denox Astron, Enorm, Sti, Toa, Osawa, Universal, Gold Audio, Mikafon, Mcs gibi.) 

*Unit hoparlörlerde: (Last Voice, Sammi, Yonka, Spekon, Decon, Cotina, Denox, Universal, Notel, Westa, Bots, Mito gibi.)


Yine kullanım alanlarına göre, ses sistemi hoparlörleri: ( Sony, Gold Master, Creative, Samsung, JBL, Samsung, LG, Sunny, Lg, Grundıg gibi.) hoparlör markaları, farklı model ve özelliklerde ürün üretimi yapmaktadırlar.


Ses sistemlerinin en önemli yansımalarından olan hoparlörler, aslında sesin yarattığı basınç değişiminin sistemde en iyi şekilde kullanılmasını ve sonucunun alınmasını sağlayan teknik donanımlardır. Bir hoparlörün başarılı sayılması için, içerisinde bulunan teknik özelliklerin de ses sistemine en iyi şekilde uyması gerekir. Bu anlamda ses sistemlerinde kullanılacak hoparlörler, her sistemde farklılık gösterecektir. Birçok farklı teknik özelliğe göre farklı fiyatlandırmalara konu olan hoparlör modelleri, en geniş ürün yelpazesinde Onlinesessistemi.com bünyesinde satışa sunulmuştur. En ucuz ve en kaliteli hoparlörleri almak isteyen müşterilerin, zaman kaybetmeden Onlinesessistemi.com sistemine girmeleri ve kendilerine en uygun hoparlörün siparişini vermeleri gerekir. Hoparlörler ilk olarak aktif ve pasif olarak ayrılmış şekilde üretilirler. Bunun yanında profesyonel ve amatör olan kişilerin ihtiyaçları da, kullanacakları hoparlör modeline yön verecektir. Aynı zamanda farklı frekansları kullanan kişilerin aktif hoparlör alması, herhangi bir güç sistemine ulaşmakta problemi olmayan müşterilerin ise pasif hoparlör alması gerekir. Bu modeller arasındaki fiyat farkı da, alınan sonuç ve kaliteli malzeme farkıyla oluşmaktadır. 


Hoparlör Tavsiyeleri

Aktif hoparlörler her zaman daha kolay bir şekilde kurulur. Aynı zamanda kullanıcı dostu olarak adlandırılır. İçerisinde bulunan amfi sistemi sayesinde, taşıması kolay ve kullanımı güçlü bir ses performansı sağlamaktadır. Pasif hoparlörler ise genel olarak maliyet anlamında çok düşük fiyatlara sahiptir. Bu sayede ise pasif hoparlörlerin daha uygun olduğunu söylemek mümkündür. Amatör olarak hoparlör kullanacak olan kişilerin, herhangi bir şekilde hoparlör zorunluluğu bulunmaz.


En Ucuz Hoparlör Modelleri

En ucuz hoparlör modelleri her zaman Onlinesessistemi.com sisteminde. Bu sayede müşteriler istedikleri teknik donanım ve özelliklerde hoparlör sahibi olacaklardır. Onlinesessistemi.com sayesinde alacağınız hoparlörleri kredi kartına taksit yaptırabilir, garanti süresini arttırabilir ve ücretsiz kargo ile ürününüze sahip olabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken geniş ürün yelpazesiyle piyasada bir numara olan Onlinesessistemi.com adresine gelmeniz olacaktır. 


Hoparlör Özellikleri 

Aktif sistemler her zaman elektrik şebekesine ihtiyaç duyarken, pasif sistemler için ise bu anlamda bir zorunluluk yoktur. Bu sayede ise kullanıcıların kendilerine ve ses sistemlerine en uygun hoparlör özelliklerini seçmeleri önemlidir. 


Hoparlör Fiyatları

Hoparlör fiyatları, markaların ürün üretimindeki aşamalarına (kalite, el işçiliği, ham madde ve bileşimdeki farklı özelliklerine göre), farklılıklar göstermekte olup marka değerleri de fiyatları etkilemektedir. Hoparlör fiyatları kullanım alanlarına, ihtiyaç ve modellere göre değişkenlik göstermektedir. Bu alanda geniş bir kullanım ağı ve çeşidi olduğu için arz-talep dengesine göre belirlenen fiyatlarda; artan ve azalan, al ve üst fiyat dengeleriyle her bütçeye uygun hoparlör bulunabilmesi olanağı mevcuttur. Hoparlör fiyatları, 20 tl den – 1.200.000 tl skalalarına kadar değişik yapı ve özelliklerde sistemler mevcuttur. Temin edeceğiniz hoparlörlerin yapı ve teknik özellikleri hakkında bir araştırma yaparak veya bu konuda uzman kişilerden, destek hatlarından bilgi alarak istediğiniz ürünlere ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde hoparlörlere sahip olabilirsiniz. Hoparlörlerin donanım özellikleri, hoparlör fiyatlarına doğrudan etki etmektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR