Çıplak Hoparlör
Bildiğimiz üzere hemen hemen tüm hoparlörlerin bir kasası vardır yani daha doğrusu bizler hoparlörü kasası dahil olarak hoparlör olarak biliyoruz ama yanlış bir bilgidir bu, hoparlör kasanın içerisindeki asıl işi gören ana parçaya denilir. Çıplak hoparlör ise kasası veya kabı olmayan sadece hoparlör anlamına gelmektedir. Çıplak hoparlörü elinize aldığınızda birkaç bilgi sayesinde hangi tür hoparlör olduğunu anlayabiliriz. Bunların en başında olan türünü ifade eden göz ile görülür en büyük farklılık ise bu çıplak hoparlörün tepe uç noktalarıdır ön tepe noktası huni şeklinde olan bass hoparlörler tiz hoparlördür. Tepe noktası yani önü kapalı diğer adıyla yarım küre şeklinde olan basshoparlörler ise bass hoparlör denilmektedir. Bu en önemli özelliğide kavradığımıza göre bu hoparlörlerin yapısınında nasıl oduğunu söyleyecek olur ise eğer saç, neodyum veya döküm kasa şeklinde üretimleri de mevcuttur. Çıplak hoparlörlerin önünde kağıtlar bulunmaktadır bu kağıtlar bakılmasını bilindiğinde tırtır şeklinde içeriden dışarıya doğru daireler göreceksiniz bu daireler frekansını ifade etmektedir. Her çıplak hoparlörde frekans değerleri değişmektedir artan frekans değerleri maliyeti arttırdığı kadar kaynaktan çıkan sesin kalitesini de arttırmaktadır. Ayrıca hoparlörleri farklı güç kapasitelerinde görmeniz çok olasıdır buda maliyete oranla değişebilmektedir görebileceğiniz bir gözle görülebilen farklılıkların başında ise ebatları gelmektedir gelin isterseniz bunları adım adım inceleyelim…
Bass Hoparlör
Düşük frekanslardaki yani 20 hz ile 500 hz aralığındaki sesleri üretmeye yarayan araca bass hoparlör denilmektedir. Bass hoparlörün ön kısmı kapalı yarım küre şeklindedir. Peki sizce bu hoparlör ne yaparak bu şekilde sesleri üretmektedir çoğunuzun da gündelik hayatımızda araçlarda evlerde konserlerde ve benzeri hoparlörün olduğu bir çok alanlarda kullanılan bass hoparlörler yarattıkları titreşimler ile ünlüdürler yani bass hoparlör deyince cihazın hava tanecikleri sayesinde oluşturduğu titreşim sayesinde hoparlörün etrafındaki titreyen cam veya eşyalar akla gelmektedir. Peki sizce bu titreşim ve oldukça tok ses nasıl oluşmaktadır? Basitce anlatacak olursak eğer hoparlörden çıkan sesi ön tarafta bulunan kapalı yarım küre şeklindeki kağıdında tutması sonucunda içerisindeki ses içeri ve dışarı şeklinde hareket ederek ses dalgaları oluşturur böylece duyduğunuz kimi için rahatsız edici kimi içinde vazgeçilmez olan o titreşim getiren eşsiz sesler ortaya çıkmaktadır.
Konuyu biraz daha açacak olursak eğer tüm çıplak hoparlörlerde farklılık gösteren bir çok terimler yer almaktadır. Her çıplak hoparlörün teknik farklı değerleri olmaktadır peki bizler alacağımız çıplak hoparlörde hangi değerere dikkat etmeliyiz ve bu değerler ne anlama gelmektedir?
Başlıca söyleyecek olursak watt, rms, peak, frekans (Hz), Empedans (ohm), Hassasiyet (Db) ve ebat tabirlerini bütün ürünlerde görebiliriz. Peki ne anlama gelmektedir?
Watt bir hoparlörün ses çıkış gücüne verilen en yaygın isimdir. Rms değeri ise mevcut hoparlörün sürekli olarak sağlayabildiği ses çıkış gücüne verilen isimdir. Peak ise anlık olarak çıkabildiği en yüksek ses çıkış gücünü ifade etmektedir. Burada şunu söyleyebilirim ki bir çıplak hoparlörün rms değeri 400 watt iken peak değeri anlık olarak 650 watt olabilir ama bu sizi yanıltmasın bu bir anlık değerdir… Frekans’a gelecek olursak eğer birimi hertz dir kısaltması Hz dir. Bu değerler ise hoparlörümüzün band genişliğini ifade etmektedir alt ve üst frekansları bulunmaktadır. Empedans yani ohm mevcut cihazımızdaki geçen elektrik akımına karşı gösterilen direncin birimidir çok önemli bir kavram olmakla birlikte cihazlarımız arasındaki direnç uyumu sağlanmak zorundadır. Hassasiyet diğer bilinen terimiyle dB verimlilik olarak adlandırabileceğimiz bu terimler tam anlamıyla hoparlöre gelen elektrik enerjisini ne oranda sese çevirebildiğinin ölçütüdür. Ne kadar fazla ses kaybı yapmadan çevirebileceğini bu değerden anlayabiliriz. Son olarak ise ebatları olmaktadır, çıplak hoparlörün bilgileri içerisinde cm ibaresiyle değerler yer almaktadır gelin isterseniz çokça geçen bu terimleri birlikte inceleyelim.
10 cm Hoparlör
Ürün ölçüsü yuvarlak olarak ölçüldüğünde tam olarak 10 cm olan farklı güç ve ölçülerdeki çıplak diğer adıyla kağıt hoparlörledir. Bu 10 cm hoparlörlere 4 inç ebatındaki kağıt hoparlörlerde diyebiliriz. 10 cm kağıt hoparlörü duvar hoparlörün iç mekanizmasını oluşturmaktadır.
13 cm Hoparlör
13 cm hoparlörde de adında anlaşıldığı üzere daire şeklinde ölçtüğümüzde 13 cm olduğunu anlayacağız ve dahası 5 inç olduğunu göreceğiz. 13 cm çıplak hoparlörleri araçlarda ve benzeri alanlarda iç hat olarak değerlendirebiliriz.
16 cm Hoparlör
16 cm hoparlörlerde ise çevresini ölçtüğümüzde 6 inç yani 16 cm olacaktır. 16 cm hoparlörlerde ise araç için kullanılanlarında 300 watt maksimum güce 40 watt rms değerine ve 4 ohm empedans değerlerine sahip olabilirler.
20 cm Hoparlör
20 cm hoparlör anlaşıldığı üzere tam ölçüsü dairesel olarak hesaplandığında 20 cm ve 8 inç dir. Tiz veya bass tipleri olabilir ebatı orta seviylerde olduğundan dolayı artık güç değerleri, özellikleri ve dahası frekans aralıkları yüksek seviyelere yakın olmaktadır.
25 cm Hoparlör
25 cm etrafının ölçüsü olan bu hoparlörler 10 inç olarak da adlandırılır. 8 ohm empedans değerini 94 dB hassasiyeti 450 watt güç kapasitesini görebileceğimiz 25 cm hoparlörler herhangi bir kabin hoparlörün iç kısmını oluşturabilirler.
30 cm Hoparlör
Tam olarak bir noktadan başlayıp tam tur attığımızda dairesel olarak yaptığımız ölçümde aldığımız sonuç 30 cm olan 12 inç çıplak hoparlörlerdir. Artık çok yüksek ebatlara çıktığımıza göre 30 cm hoparlörlerde 1000 watt güç değerlerini görebilmemiz mümkündür.
38 cm Hoparlör
Çevresinin ölçüsü 38 cm hoparlörün diğer bir ölçütü 15 inç olarak bilinmektedir genel olarak bass tipi çıplak hoparlör olarak bilinen 38 cm hoparlörler kabin hoparlörlerin iç alanında yer alabilmektedirler. 38 cm hoparlörler de çok yüksek güç kapasiteleri yüksek hassasiyetler ve empedans değerleri görebilmekteyiz.
4 ohm hoparlör
Yukarıda açıkladığımız üzere empedans yani ohm iletkenden geçen elektrik akımına karşı iletkenin gösterdiği dirence denilmekteydi. Bu değerler sistemlerimizi oluşturur iken sistemdeki cihazların elektrik akımlarıyla gönderdiği enerjiyi ne ölçüde karşılayabilceğini bize gösterir 4 ohm hoparlörler yani 4 empedans hoparlörler 4 şiddetine kadar direnç gösterebildiğini söylemektedir.
8 ohm hoparlör
Sistemizdeki sesi yayma aracı olarak kullanıdğımız hoparlörümüzün 8 ohm hoparlör olması bu hoparlörün 8 empedans değerine kadar gelen elektrik enerjisine direnç gösterebildiğini ifade etmektedir.
16 ohm hoparlör
Artık çok yüksek değer olan bu 16 ohm hoparlörde ise zirve dirençler almamız olasıdır büyük ve oldukça güçlü ses sistemlerinde karşımıza çıkan bir değerdir.
800 watt hoparlör
800 wat hoparlör daha önce bahsettiğimiz üzere watt bir hoparlörün ses çıkış gücünü ifade ettiğine göre burada bahsedilen ürün 800 watt güç kapasitesine sahip hoparlör anlamına gelmektedir. Böylesi yükske değerleri seyyar hoparlör ve benzeri alanlarda görebilmekteyiz.
1000 watt hoparlör
1000 watt güç kapasitesine sahip hoparlörler genel olarak 15 inç yani 38 cm ebatlarında olabilmektedir seyyar ve kabin hoparlörlerin içerisinde olarak bütünün bir parçası olarak sisteme hizmet vermektedir.