Multicore Kablo
Yaygın bir şekilde kullanılan ve günümüzde yabancı kökenli ismiyle aşina olduğumuz bir tür daha… Multicore kablo yani çok çekirdekli kablo demektir. Daha net bir ifadeyle tek bir kablo görünen fakat kabloyu kestiğimizde içerisinde türüne göre birden fazla kanala sahip kablolar bulunduran gelişmiş bir kablo türüdür. Teknik olarak ise çoklu sinyalleri veya güç beslemelerini tek bir kabloda birleştiren elektrik kablosudur. Birçok cihazda kullanılan ve kullanım türü ve yerine göre çeşitlenen oldukça kapsamlı bir kablo türüdür. Herhangi bir multicore kablonun bir kesitinde yer alması gereken kısımları aşağıdaki yan başlıktan inceleyebilirsiniz.
Multicore ( Çok Çekirdekli ) Kablo Kısımları
Bu kısımları içten dışa doğru sırasıyla ne için kullanıldığını ve ne işe yaradığını aşağıda görebilirsiniz. Ayrıca tüm bu parçaları İngilizce terimlerinden yola çıkarak anlatmamın sebebi ise bu ürünün genel olarak İngilizce terimlerle bilinmesidir. Hem bu durumun önüne geçmek hem de kullanıcıları Türkçe olarak en doğru şekilde bilgilendirmek için tüm kısımları kısaca açıklamak istedim…
Conductor ( kılavuz ) ; Hatların en iç kısımlarında bulunan 3 adet farklı renklerdeki kabloların hepsinin içinden geçen bakır ve benzeri maddeden üretilen kılavuzlardır. Yani en içteki kabloların iç hatlarıdır.
Insulation ( İzolasyon ) ; En içte bulunan kılavuzların birbirine temasını engelleyen diğer kablo ve hatlardan tek tek tüm iç kabloları birbirinden ayıran en temel yalıtım görevi gören yapıdır. İzolasyon bilindiği üzere yalıtım demektir.
Individual Screen ( Bireysel ekran ) ; Her bir kanalda bulunan kabloları diğer kanallardan ayıran içerisindeki kablolar için yelek görevi gören yapıdır. Multicore kablomuzun kanal sayısına göre bu yapı artıp azalmaktadır.
Drain Wire ( boşaltma teli ) ; Veri aktarımı sağlayan tüm kanalların ceketlerinin de üzerinde yer alan ağ şeklinde ince kablolardan oluşan tüm kabloları sarmalayan tel türüdür.
Overall Screen ( Genel Ekran ) ; Tüm kanalların iç kılavuzlarının birbirine olan temasları kesildikten ve boşaltma teliyle sarıldıktan sonra en son genel ekran olarak adlandırılan kablo için bir ceket görevi gören yapıdır.
Inner Sheath ( İç kılıf ) ; Kablonun kanallarını sarmalayan ekranlara göre daha kalın ve dayanıklı malzemeden üretilen kablomuzu darbe ve benzeri temaslardan korumak amacıyla kullanılan kılıftır. Dış hattaki kılıfa göre daha esnek yapıdadır.
Armour ( Zırh ) ; İç kılıfın etrafında kablo kalitesine göre özel hammaddeye sahip olarak tasarlanmış koruyucu bir tabakadır.
Outher Sheatch ( Dış Kılıf ) ; En dışta bulunan ve kablonun kullanıldığı alan ve yüzey ile sürekli olarak temas halinde olan farklı malzemelerden üretilen oldukça önemli tabakasıdır.
Tüm bu kısımlar üretici firmalara göre farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Bununla birlikte bazı koruyucu bölümleri bulundurmayan kablolarda bulunmaktadır.
Multicore ( Çok Çekirdekli ) Çeşitleri
Birçok markanın her geçen gün daha çok ürettiği sıklıkla birçok alanda kullanılan gerek hatlarda ve benzeri yerlerde kullanılan elektronik cihazlar için vazgeçilmez kablo türüdür. İçlerinde bulunan kanal sayısı, uzunlukları ve kalitelerine göre çeşitlenebilmektedir. Mevcut sistemin büyüklüğüne göre 4 kanallı, 8 kanallı, 12 kanallı, 16 kanallı ve 24 kanallı multicore kablolar kullanılabilmektedir. En az sistemlerimiz kadar önem arz eden bu kabloları tedarik etmeden önce bir kez daha düşünün… Çünkü iletim kalitesi kadar da uzun vadede kullanılabilen ürünler sizler için oldukça önemli olacaktır. Gereğince esnek ve sağlam kabloları güvenilir ve bu alanda profesyonel üretici veya aracı firmalardan tedarik ediniz.
Çok çekirdekli kablolar hakkında birçok açıdan detaylı ve kapsamlı olan araştırmalarımı sizler ile en iyi şekilde paylaşmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz ben Uğur Can bir sonraki makalemde görüşmek üzere esenlik içinde kalın…