Piyano

Sizlerle bu yazımızda piyanolardan geniş kapsamlı şekilde bahsedeceğiz. Bildiğimiz gibi piyanolar her bir tuşunun altına yerleştirilmiş çekiç sistemi ile çalışan yatay bir arp olarak düşünebileceğimiz tuşlu çalgı aletleri içerisinde yer alır. Genellikle kullanıldığı müzik cinsler caz ve klasik müziktir. Eşlik çalışmalarında, slow parçalarda, solo çalışmalarda, oda şarkılarında, provalarda, ansambl(bir dramatik oyundaki başlıca oyuncuların aşağı yukarı eşit önemde olduğu oyun şekli) gibi yerleri piyanoların kullanım alanları içerisinde gösterebiliriz. Piyanolar yüksek fiyatları ve ağırlıkları ile çok fazla insan hitap etmemekle birlikte taşınabilirlik konusunda da pekiyi şeyler vadetmemektedir. Bu sıkıntıyı da evinizdeki mobilyaları tamamlayıcı şekilde tasarlanan yapısıyla kapatabilmektedirler. Kasaları genellikle ağır ağaç gövdelerinden üretilmektedirler. Üzerlerinde bulunan tuşlara bakacak olursak 52 tane normal ve 32 tane ara notaları temsil eden tuştan oluşan bir klavye setine sahiptirler. Piyanoların tuşlarına bastığınız zaman çıkan sesi damper sistemi ile susturabilir ve kısaltabilirsiniz. Eğer sesi uzatmak istiyorsanız da bunun için sustain pedallarını kullanmanız gerekecektir.

Piyanonun asıl menşeisi yani ilk çıktığı ya da ilk üretildiği yer desek daha doğru olur, İtalya’dır. Bartolomeo Cristofori imzasıyla ilk olarak 1711 senesinde üretilmiş olan piyanolar adlarını İtalyanca ’da güçlü ve kuvvetli anlamına gelen “piano e forte” adından almıştır. Sonradan Fransa’da Marius adındaki bir mucit piyanoya ucu çekiçle biten tuş sistemini de ekleyerek önemli bir destekte bulunmuştur. Almanya’dan atak ise gecikmedi, Schröter adında bir adam piyanolara sesleri uzatıp kısaltabileceğiniz 3 tane pedal sistemi ekledi.

Almanların piyanolar için ikinci adımları da Alman Sebastian Erarda tarafından Paris’te piyano fabrikası kurması ile başlamıştır. Piyanolardaki çift maşalı sistemin de ayrıyeten mucidi olan Erarda, günümüzdeki kuyruklu piyanoların atasıdır.

Piyano Markaları

Her kategoride olduğu gibi tuşlu çalgı aletlerinden birisi olan piyanolarda da marka faktörü etkin bir rol oynar. Piyanoların üretici firmalarının başında Yamaha, Marshall, Kurzweil, Casio gibi alanında öncü firmalar yer almaktadır. Köklü bir firma arayışındaysanız ve eğer aradığınız şey kalite ise Yamaha markasına yönelmeniz gerekmektedir. Eğer yeni başlayan biriyseniz ve amatör çalışmalar elde edecekseniz Casio markasına yönelmeniz gerekmektedir. Kurzweil ve Marshall gibi firmaların üretmiş olduğu piyanolar da orta segmente hitap ettiği için de giriş seviyesini aşan ve profesyonelliğe bürünen kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Piyano Fiyatları

Piyanolar kullandığınız alanlara ve kullanım amaçlarınıza göre değişkenlik gösteren özelliklere sahiptir ve bu özelliklerin en başında ise piyanoların fiyatları gelir. Aradığınız kalite kriterleri, piyanonun cinsi, markası bu fiyatlarda en büyük etkene sahiptir. Örneğin bir akustik piyano alacaksınız ve orta şekerli bir ürün istiyorsunuz diyelim, gözden çıkarmanız gereken fiyat 500-600 lira civarındadır. Elektronik ve klasik piyanolarda ise bu fiyat dolar ve Euro bazında bile çok yüksek fiyatlar ortaya çıkmaktadır. Öyle ki ev ve ya araba parasına bile görebilmeniz mümkün, üstelik bir süreden sonra piyanolar antika yerine geçtikleri için de bu bağlamda ekstra ücretlendirilebilirler.

Elektronik Piyano

Her bir tuşuna o tuşun karşıladığı notanın atandığı bir elektriksel sistemin olduğu ve telli bir sistemle çalışmayan, diğer tüm özellikleri normal piyanolarla aynı olan piyano çeşitleridir. Elektronik oldukları için seslerin üzerlerinde oynama yapabilme imkânlarınız daha geniş olacaktır. Piyanolardaki pedal sisteminin aynısını içeren elektronik piyanoların ses karakteristiği normal modellere göre daha yapmadır. Yani siz eğer gerek bir piyano deneyimi yaşamak istiyorsanız elektronik piyanolar ilk seçiminiz olmamalı. Yine de eğer elektro efekt sistemlerini sevenlerdenseniz bu tür piyanolar başınızın tacı olacaktır.

Akustik Piyano

Klasik piyanolardan farklı olarak içerisindeki tel ve çekiç sistemlerinin yatay değil dikey olarak konuşlandırıldığı piyano modelleridir. Özellikle ev içi kullanımlarda büyük ergonomiklik sağlayan bu piyanolar hem az yer kaplamaları hem de direkt olarak duvara yaslanılmasıyla kullanış kolaylıklarını sunarlar. Ev içi dışında sesinin yankılanma skalasının yüksek olmasından ötürü konserlerde de kullanılan ve yeri geldiğinde konser piyanosu olarak geçen bu piyano modellerinin boyu yükseldikçe akustikleri ve fiyatları artmaktadır. En iyi akustik piyano üreticileri Almanlardır. Piyasada ucuz fiyata birçok Çin markası gezse de Alman ses mühendislerin üstün zekâsıyla üretmiş olduğu akustik piyanoları evde de konserlerinizde de kullanabilirsiniz.

Dijital Piyanolar

Gelelim en zahmetsiz ve en kolay öğrenilebilen piyano modellerine: Dijital piyanolar. Görünüm olarak birebir olmasa da hatırı sayılır şekilde akustik olanları andırsalar da (evet doğru tahmin, dijital piyanolar da duvar tipi modeller içerisinde yer alır) akustik piyanolar gibi tek tek tel bakımı yapmanızı gerektiren piyanolar değillerdir. Tamamen elektrik ile çalışırlar ve verdikleri ses performansı markalarına ve modellerine göre değişkenlik gösterebilir. Dijital piyano üreticilerinde de en iyilerin başında Japon üreticileri vardır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR