Saz
Bu yazımızda saz ile bağlama çeşitlerine sizlerle birlikte geniş çaplı değinecek ve sizlere haklarında bilgi vermeye çalışacağız. Bilindiği üzere sazlar üzerlerinde üçerli setlerden oluşan 3 sıra tizden basa doğru tellerden oluşan telli çalgılardır. Safkan bir Türk çalgı aleti olan sazlar yani diğer adıyla bağlamalar eski Türk devletleri zamanlarından halk ozanlarının ve âşıkların kullandığı en yaygın çalgı aletlerinden bir tanesidir. Gitarlar gibi parmaklarınızla çalamayacağınız sazlar öncelikle bir penaya ihtiyaç duyarlar ve birçok çeşitleri vardır.
Bağlama
Bağlamaları sazların nam-ı diğer versiyonları olarak gösterebiliriz yani aynı şekilde üzerlerinde üçerli tel gruplarından oluşan 3 grup tel vardır. Bu teller bas seslerden tiz seslere doğru kalınlaşıp incelebilmekte ve enstrümanın akustiğini etkileyebilmektedirler. Telli çalgı aletlerinden birisi olan bağlamaların tarihçeleri kopuzlara dayanmaktadır. Yani eski Türk devletlerinden beridir kullanılmaktadır denilebilir. Hatta birçok âşık temsili motiflerinde ellerinde saz olduklarını görmüşüzdür. Bu bile sazların yani diğer adlarıyla bağlamaların tarihçesine delildir.
Saz Fiyatları
Her kategoride olduğu gibi sazlarda da kullanıcılar için en önemli kıstaslardan birisi fiyatlarıdır ve bu fiyatlar sizlerin sazlardan beklentilerine göre, sazların üretildikleri malzemelere göre ve sazların cinslerine göre değişebilmektedir. Mesela siz saz çalmaya yeni başlayan biriyseniz ve amatör çalışmalar sergileyecekseniz eğer yönelmeniz gereken saz çeşitleri uzun sap ahşap bağlamalardır. Yok, ben ozanım, gidip türkü çalınan yerlerde deyişler söylüyorum diyenlerdenseniz dut ağacından oyma parlak vernikli ve akustikli bağlama modellerine göz gezdirebilirsiniz. Saz fiyatları 250-300 TL bandından başlayarak 10.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Bağlama Fiyatları
En pahalı bağlamalar nedir diye soracak olursanız bunlar hiç kuşkusuz elektro sazlar olacaktır. Üzerlerinde kullanılan malzemelerin kalitesiyle elektronik sistemlerinin belirlediği bu fiyatlar elektro sazları çok özel enstrümanlar haline getirmektedirler. Koleksiyonerler için ya da kişiselleştirebileceğiniz seçenekleri sizlere sunan bağlamaları dilerseniz boyatabilir, dilerseniz işlemelerle donatabilir, dilerseniz de sedef kaplama yaptırabilirsiniz. Böylelikle sadece sizde olacak şekilde bağlamalarınızı özelleştirebilir ve hatta sizler de böylelikle bağlama satışlarında bulunabilirsiniz.
Kısa Sap Bağlama
Bağlamaların birçok çeşidi olduklarını söylemiştik. Bunlardan en çok tutulan versiyonları uzun sap bağlamalar ve kısa sap bağlamalardır. Kısa sap bağlamalar daha çok solo çalışmalar gösteren kullanıcılar için değil de nota bilgisi olan kullanıcılar ve akor basmasını bilen insanlar için üretilen ve az yer kapladığı için de genel olarak ev kullanımları için uygun olan bağlama modellerindendir. Kısa sap bağlamalar tellerinin kısa olmasından ötürü de akustik olarak daha verimli sesleri kullanıcılarına sunar.
Uzun Sap Bağlama
Genellikle âşıklar ve halk ozanları tarafından kullanılan uzun sap bağlamalar, solo çalışmalar yapan kullanıcılar için birebir çalgı aletleridir. Daha fazla perdeyi tek bir telin altında toplayabilmesine olanak sağlayan uzun saplı yapıları ve kişiye özel kişiselleştirilebilir yapısıyla da görsellik katabilen ürünlerdir. Uzun sap bağlamalar tam da sazı yeni öğrenmeye başlayan amatör kullanıcılar için üretilen bağlama modelleridir böylelikle piyasada en fazla seçeneği bulunan ve en çok tutulan enstrüman modelleri arasında yer alırlar.
Uzun Sap Saz
Âşıkların ve halk ozanlarının geçmişten günümüze kadar seçeneklerinin arasında en başta yer alan uzun sap saz modelleri özellikle solo çalışmalar gerçekleştiren kullanıcılar için birçok nota perdesini üzerlerinde bulundurmalarıyla bu konseptte birebir aletlerdir. Uzun sap sazlar kalın ağaç gövdelerinden oyuldukları için gövdelerinin üzerlerinde oynanmaya açık olmakla birlikte birçok kişiselleştirilebilir özelliği kullanıcılarına sunabilirler. Sedef kaplatabilirsiniz, boyatabilirsiniz, işlemelerle donatabilir ve hatta üstüne lazerle isimlerinizi yazdırabilirsiniz.
Öğrenci Saz
Öğrenci saz denildiği zaman akıllara gelmesi gereken ilk saz seçeneği uzun sap bağlamalardır. Uzun olan sapları sayesinde her bir teline birçok notalarda giriş yapabildiğiniz için yeni yeni bağlama öğrenen kullanıcılar için ve yaşı küçük olan öğrenciler için birebir olan öğrenci sazları genellikle klasik görünümlere sahiptirler. Normal ardıç ve ya gül ağaçlarından oyulmuş seçenekleri de mevcuttur. Kısa sap bağlamalar ve elektro bağlamalar amatör kullanıcılar için fazla kaçacakları için genellikle müzik evlerinde öğrenciler için uzun sap bağlamalar önerilmektedir.
Öğrenci Saz Fiyatları
Gelelim öğrenci saz fiyatlarına. Öncelikle dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi siz bu işi yeni öğreniyorsunuz ve gidip de dut ağacından oyma bağlamalar satın almanıza gerek yok. Başlangıç seviyesi her enstrümanda olduğu gibi saz ve bağlama kategorisinde de uygun fiyatlar söz konusudur. Öyle ki 250-300 liraya bile saz ve ya bağlama bulabilirsiniz ama unutmayın ki müzik aleti öğrenmedeki en büyük etkenlerden birisi de motivedir. Motivasyonunuzu uygun fiyatlı diye satın aldığınız enstrümanlar törpüleyebilir bu da sizi enstrümandan soğutabilir ve hatta müziği bile bırakmanıza yol açabilir. İşte o yüzden her enstrümanda olması gereken gibi saz ve bağlama seçimlerinizde de birçok noktaya dikkat etmeli, ince eleyip sık dokumalı ve ne istediğinizi tam olarak bilerek satım alımlarınızı gerçekleştirmelisiniz.